Magien i den gode historie

img_0153
Rune Kilden på Christiania, hvor han har fundet inspirationen til flere af sine projekter i Aarhus Ø

”Jeg tror meget på den gode fortælling. Hjernen kalder på gode historier. Det er fascinerende, hvor mange hundrede år nogle eventyr har overlevet bare ved at blive leveret fra mund til mund… Der ligger noget magi i den gode historie.”

Sådan sagde byudvikler i Aarhus, Rune Kilden, da jeg interviewede ham til et portræt, som senere blev bragt i EjendomsWatch og på Finans.dk. Citatet gjorde indtryk på mig. Rune Kilden fortalte mig, at han før han går i gang med et nyt projekt, spærrer sig inde i sit sommerhus ved Vesterhavet i tre dage i streg og skriver på en fortælling. Det gør han, fordi han tror på, at den rette fortælling om et nyt bolig- eller kontorprojekt kan blive en del af den fortælling, som vi hver især har om os selv.

Det er ikke nogen hemmelighed, at den gode historie sælger, og at den gør det, fordi den appellerer til modtagerens følelser. Det som fascinerede mig ved det, Rune Kilden fortalte mig, var tanken om den gode historie som noget magisk – som noget der altid har appelleret til mennesket, og som vi har så fundamentalt et behov for, at de bedste historier leveres fra mund til mund og lever helt af sig selv.

Der gemmer sig en form for moral i enhver god historie. Både som journalist og tekstforfatter må man gøre sig klart, hvad læseren skal bruge historien til, og man må også sørge for hurtigt at gøre det klart for læseren. De har jo travlt derude.

Så lad mig gøre det klart, at jeg først og fremmest ser mig selv som historiefortæller. Der er et budskab, som skal kommunikeres klart ud til modtageren, ja. Men der er også en historie, som skal fortælles, så den fanger modtageren ind; så der opstår noget magi; og så modtageren i den tid, historien fortælles, glemmer sig selv, sin hverdag, og hvor travl den er.

Det er ønsket om at blive den bedst tænkelige historiefortæller, som i sin tid fik mig til at blive journalist. Jeg har i efterhånden mange år forfinet disse evner som journalist og tekstforfatter og som studerende i latinamerikansk litteratur og historie. Jeg har i min fritid skrevet noveller, digte og gået i gang med en roman, og jeg har været med i skrivegruppen ‘Script’ med andre, der deler min passion for det skrevne ord. Det er de evner som historiefortæller, jeg kan tilbyde.